De beste autobanden

Goede autobanden zijn belangrijk: je auto rust erop, en ze zorgen ervoor dat je grip op de weg houdt, zodat je niet uit de bocht vliegt.
Als je dan kijkt naar wat de beste banden zijn, is het belangrijk hoe ze zich op droog wegdek gedragen, en op nat wegdek, hoeveel geluid ze maken, hoe het brandstofverbruik is, wat de slijtvastheid is, en de duurzaamheid bij hoge snelheid. De samenhang van deze zaken telt ook mee. Sommige eigenschappen zijn namelijk tegenstrijdig: het verbeteren van de grip op het wegdek maakt de slijtvastheid minder. Een raceauto heeft een formidabele grip op het wegdek, maar hoeft in principe maar 15 rondjes te rijden op het circuit, voordat de banden vervangen worden. Voor normale auto’s, die toch heel wat meer kilometers moeten rijden, moet dan een goede balans gevonden worden. Een profiel dat afgesleten is, zorgt ook voor minder grip.
Aspecten waarop gelet wordt bij het beoordelen van het rijgedrag op de weg is het rijden in de bochten en bij spoorwisselingen, en hoe de wegligging is. En natuurlijk het remmen. Hoe gaat dat als je heel sterk remt, bijvoorbeeld van 100 km/h naar 1 km/u?
En bij een nat wegdek is het gedrag bij aquaplanning natuurlijk belangrijk.
Er worden verschillende testen gedaan. Zo is er een test die voorafgaat aan het verkrijgen van het bandenlabel. Maar dat zegt niet over ieder aspect iets. De ANWB doet nog een uitgebreidere test, waarin ook bovengenoemde aquaplanning en de zijdelingse grip worden getest. Hier is uitgekomen dat autobanden door het EU-label al wel beter gemaakt zijn, maar dat er nog wel ruimte is voor meer verbetering.

Archief

Categorieën

  • Geen categorieën