Wat te doen bij autopech

Wat je kunt doen bij autopech hangt af van de situatie waarin je je bevindt met je auto. Kan je auto nog enigszins rijden, rijdt dan als het even kan naar een garage.
Als je goed oplet, kunnen je zintuigen je vaak waarschuwen als er problemen zijn met je auto. Zo kan een knetterend geluid erop wijzen dat de uitlaat lek is, of kapot. Je kunt daar het beste meteen wat aan laten doen, want rijden met een lekke uitlaat is niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk: er kunnen gassen het interieur binnen dringen. Bovendien kan het je een bekeuring opleveren vanwege de lawaai overlast.
Een snerpend, piepend geluid bij draaiende motor kan wijzen op een versleten of slecht gespannen V-snaar. Die moet dus op de juiste spanning gezet worden of vervangen worden.
Een zoemend geluid of een roffeltje dat bij de wielen vandaan lijkt te komen kan aangeven dat de wiellagers versleten zijn, en zo snel mogelijk vervangen moeten worden.

Een plasje vloeistof onder de auto kan erop wijzen dat er vloeistof is weggelekt, maar het kan ook gewoon condenswater zijn. Donkere vloeistof wijst vaak op motorolie, en groen, rood of geelachtig water is vaak koelvloeistof. Vooral bij dat laatste kun je beter geen risico’s nemen en de Wegenwacht bellen. Hetzelfde geldt bij een duidelijke brandstofgeur, of een brand- of schroeilucht. Brandstoflekkage of kortsluiting kan ook nog brandgevaar opleveren, waarbij je uiteraard 112 moet bellen.
Zo zijn er aardig wat signalen, die je erop kunnen wijzen dat er iets mis is met de auto. Als je er goed op let, weet je meteen hoe je moet handelen in zo’n geval.

Archief

Categorieën

  • Geen categorieën